Dr. Bogdan Zamfirescu – Medic Specialist Parodontologie

Boala parodontala este o afectiune de natura inflamatorie si infectioasa  la nivelul parodontiului marginal. Parodontiul marginal reprezinta totalitatea elementelor de suport si mentinere ale dintilor in cavitatea bucala si este alcatuit din 4 structuri importante:

  • gingia – acopera osul alveolar si inveleste dintele pana la nivelul coroanei dentare
  • cementul dentar – acopera radacinile dintelui
  • osul alveolar – asigura sustinerea si implantarea dintelui
  • ligamentele periodontale – sunt o retea de fibre elastice care leaga radacina dintelui de osul alveolar

80% din populatie sufera de afectiuni parodontale , de la inflamatii  usoare si izolate la boli generalizate si profunde, iar varsta de debut a acestor  afectari poate fi chiar in jurul a 20 – 30 de ani . Boala parodontala sau “parodontoza” cum era numita in trecut, nu este doar o boala a varstei a 3-a. Ea trebuie surprinsa cat mai devreme la debut pentru a creste sansa de reusita a tramatentului.

Etiologia parodontopatiilor este reprezentata de rezultatul direct al actiunii placii dentare care se acumuleaza pe suprafata dintilor in special in apropiere de marginea gingivala.

Placa dentara sau placa bacteriana este o depunere albicioasa si lipicioasa care apare pe suprafata dintilor dupa fiecare masa. Este o retea de bacterii si resturi alimentare si constituie principala cauza a aparitiei bolilor parodontale si a cariilor dentare. Daca persista mai mult timp, se calcifica, transformandu-se in tartru dentar.

Daca placa dentara nu este indepartata eficient dupa fiecare masa bacteriile care formeaza placa (care pot fi favorizate si de alti factori de risc) vor cauza (in timp) aparitia bolii parodontale.

Factorii de risc includ anumite anomalii anatomice ale parodontiului marginal, un raspuns imun modificat din partea organismului, tulburari genetice, fumatul, afectiuni generale ca diabet, boli cardiovasculare, dezechilibre hormonale sau elemente retentive din cavitatea bucala (carii, lucrari protetice, aparate ortodontice, inghesuiri si spatieri dentare) etc.

Desi acesti factori de risc joaca un rol important in producerea si evolutia bolii parodontale, este unanim acceptat ca fara placa bacteriana boala parodontala nu poate aparea.

Boala parodontala poate afecta una sau mai multe structuri ale parodontiului marginal avand un caracter progresiv.

In prima etapa, boala parodontala va afecta structura superficiala a parodontiului marginal: gingia. Bacteriile din placa dentara vor cauza o afectiune inflamatorie a gingiei numita gingivita.

In absenta tratamentului, boala parodontala va progresa spre structurile profunde ale parodontiului marginal: ligamentele periodontale si osul alveolar. Afectiunea este extrem de distructiva, producand resorbtia progresiva a osului si dizolvarea ligamentelor periodontale.

Daca nu este tratata, va provoca treptat mobilitate dentara, iar in fazele finale, datorita pierderii tesutului osos care ii sustine, dintii vor deveni imposibil de salvat.

In functie de gravitatea afectiunii, tratamentul curativ va fi de doua tipuri: nechirurgical si chirurgical. Un rol important in stabilirea tipului de tratament il au radiografiile  si parodontometria care releva gradul de distructie osoasa, numarul si adancimea pungilor parodontale ( zone de infectie din jurul dintilor ).

Tratamentul nechirurgical

Consta, ca si cel profilactic, in igienizarea riguroasa prin detartraj ultrasonic si periaj profesional.
Se folosesc si aplicatii de substante antibiotice si antiinflamatorii, de tipul gelurilor, in santurile interdentare. Se pot administra si antibiotice pe cale orala.

Un alt pas important in tratamentul nechirurgical este lustruirea suprafetelor dentare (in special a celor interdentare).

Tratamentul chirurgical

Se alege procedeul potrivit in functie de situatia clinica:

  • Chiuretajul subgingival– se face doar cu anestezie locala, cu ajutorul unor chiurete speciale cu care se curata spatiul periodontal marit de volum (pungile parodontale).
  • Operatia cu lambou – se incizeaza si se decoleaza o potiune gingivala ceea ce permite expunerea si curatarea radacinii dentare;
  • Grefe de gingie – se foloseste in retractiile gingivale extinse si consta in inserarea unei grefe de mucoasa bucala, in general de pe palat (cerul gurii) , in locul gingiei retrase.
  • Interventii de regenerare parodontala – prin aditii osoase si material regenerative se trateaza defectele intraosoase.

Se recomanda consult de specialitate in cazul aparitiei urmatoarelor simptome: -sangerari gingivale, senzatie de tensiunea la nivelul dintilor, mobilitate dentara,  respiratie urat mirositoare, retractii gingivale.

Solicitati o Programare pentru un consult de specialitate

0722 435 485