Pe lângă produsele de igenă orală obișnuite, dușul bucal este un instrument necesar unei curăţări complete, deoarece există suprafeţe ce nu pot fi curăţate decât cu ajutorul jetului de apă pulsatil.

În cavitatea bucală se dezvoltă bacterii, acestea formând placa bacteriană. Sănătatea întregului nostru organism depinde  de igiena orală.

Primul duș bucal a fost fabricat în Statele Unite, în anul 1962 și păstrează și acum același principiu, este o pompă care trimite un jet de apă pulsatil, printr-un capăt subțire ce poate fi introdus interdentar și de-a lungul conturului gingival. Jetul de apă, prin presiunea lui îndepărteză resturile alimentare dintre dinți și din locurile unde periuța dentară nu poate acționa.

Dușul bucal este recomandat în special pacienților purtători de lucrări protetice (punți, coroane dentare), implanturi dentare, aparate dentare sau celor ce suferă de afecțiuni parodontale.

Este un mijoc de igienizare complementar, nu înlocuieste periajul dentar, ața dentară, periuțele interdentare.

La anumite modele de duș, în rezervor se poate introduce apa de gură, diluata sau nu, aceasta pătrunzând mult mai bine cu ajutorul jetului pulsatil, în toate zonele greu accesibile și chiar ușor subgingival.

Există 2 tipuri de duș bucal:

  • modele motorizate: fixe cu rezervor și fir sau cu rezervor încorporat,fără fir;
  • accesorii atașate la dușul sau robinetul din baie.

Avantajele igienizarii cu dușul bucal:

  • Igienizarea bucală este completă. Alături de periajul dentar şi apa de gură, duşul bucal îndepărtează toate resturile alimentare, bacteriile, stimulând circulaţia sangvină de la nivelul gingiei și reducând gingivita.
  • Scazi riscurile unor infecţii, în cazul în care ai lucrări dentare sau porţi aparat dentar. Orice lucrare dentară creşte riscul unor asemenea infecţii, mai ales dacă igienizarea bucală nu este făcută corespunzător. Folosirea duşului bucal scade aceste riscuri.
  • Duşul bucal acţionează mai blând şi nu afectează gingiile. Jetul de apă acţionează blând şi scăde riscul sângerării de la nivelul gingiilor, mai ales la persoanele cu o sensibilitate în acea zonă.
  • Ţine sub control inflamaţia gingivală. Duşul bucal poate acţiona şi ca metodă de prevenţie, scăzând inflamaţia gingivală.

Dar, asemenea oricărui produs aceste poate prezenta și anumite dezavantaje:

  • Este mai scump decât alte tratamente de curăţare Costurile necesare unui astfel de dispozitiv sunt mai mari, însă poţi opta în primă fază pentru un duş bucal fără prea multe opţiuni, deoarece funcționează după același principiu.
  • Nu poate curăţa în profunzime anumite părţi ale dinţilor. Chiar dacă are capacitatea de a îndepărta bacteriile şi resturile de mâncare  nu este destinat  curăţării placii dentare.
  • Nu înlocuieşte alte metode de igienizare orală. Duşul bucal imperios necesar să fie folosit împreună cu periajul dentar, cu apa de gură, dar şi cu aţa dentară.