Din fericire există soluții pentru a lupta împotriva acestei  senzații neplăcute.

Hipersensibilitatea dentară (numită hipersensibilitate dentinară de către specialiști) este o afecțiune care se manifestă  prin dureri  scurte și ascutite. Acestea se datorează expunerii dentinei, componentă principală a dintelui, acoperită de smalț și traversată de o rețea de nervi foarte sensibili la diferiți stimuli, care pot fi de natură:

Termica: la contactul dinților cu alimente  sau cu lichide prea fierbinți sau reci;

Mecanice: datorată periajul necorespunzător al dinților și utilizarea unei periuțe de dinți prea uzate. Frecarea dinților și a gingiilor cu prea multa putere în timpul periajului duce la uzura smaltului și retractia gingiei. Deasemenea bruxismul(scrasnitul dintilor) netratat va reduce cantitatea de smalt și va duce la hipersensibilitate dentară. În cele din urmă, la unii vârstnici sau care prezintă tulburări de coordonare, hipersensibilitatea dentară poate fi cauzată de șocuri între dinți și tacâmuri în timpul meselor.

Chimică: în acest caz hipersensibilitatea este rezultatul reacțiilor acido-bazice care apar în gură atunci când hrana este pregătită pentru a fi digerată. Atunci când consumi alimente prea dulci, acide sau bazice (de exemplu, fructe uscate) fără să te speli pe dinți dupa masa, rezidurile alimentare blocate în spațiile dintre dinți se degradează și iau parte la atacul smalțului și al gingiilor, stimulează dureros rețeaua de terminatii nervoase din canaliculii dentinari.

Medicul dumneavoastră stomatolog, în urma unui consult amănunțit, va stabili cauza apariției acestei hipersensibilități si vă va recomanda  tratamentul adecvat .

În clinica noastră tratamentul hipersentibilității dentinare se realizează cu ajutorul Laserului dioda Biolase Epic X , urmând aplicarea desensibilizantului Gluma Desensitizer, cunoscut ca fiind unul dintre cei mai eficienti desensibilizanți existenti.

Laserul acționează prin micșorarea volumului și îngroșarea lichidului din tubulii dentinari, lichid care prin mișcările sale crează presiune pe terminațiile nervoase, și provoacă durere. Astfel este obținut efectul desensibilizant. Tratamentul cu laser durează 90 de secunde și nu necesită anestezie.

În cazul unor leziuni dentare cu pierdere de substanță aplicam obturații(plombe) din rășini compozite, această soluție acțioând ca un strat protector.

Dacă hipersensibilitatea este cauzată de expunerea rădăcinilor, medicul parodontolog  va putea efectua o grefă de gingie cu care se acoperă acea parte expusa, el va lua o grefă din palatul pacientului și o va sutura acolo unde este retrasă  gingia.

În ciuda durerii care poate sa apara in timpul periajului, continuați să vă spălați pe dinți cel puțin de două ori pe zi, timp de două-trei minute. Alegeti o periuta dentara cu peri mai moi pentru dinții sensibili si o pasta de dinti pentru dinti sensibili.

Pentru a beneficia de tratament la unul dintre medicii de specialitate, va rugam sa apelati numarul de telefon: 0722435485. Multumim!