Molarul de minte se dezvoltă în jurul vârstei de 17-25 ani, dar există unele cazuri în care apar dupa varsta 30 de ani. În perioada preistorică, oamenii aveau nevoie de o putere crescută de masticație pentru a putea consuma alimentele ce făceau parte din dieta lor de atunci: carne crudă, nuci, rădăcini și alte alimente tari.

În prezent, oamenii și-au schimbat stilul de viață și alimentația ducand astfel si la o evolutie a corpului uman. Dantura și maxilarele s-au adaptat la aceste noi schimbări, mandibula, de exemplu, fiind acum mai mică față de mandibula unui om preistoric. Prin urmare de foarte multe ori, molarul de minte nu mai are suficient spatiu pentru a erupe pe arcada, putând determina înghesuirea celorlalți dinți sau chiar să ramană inclus in osul mandibular.

Datorita poziției sale, igiena orală poate fi greu de întreținut, iar în timp, acest lucru poate duce la apariția unei cari ce va determina scăderea calității vieții prin apariția durerii și respirației urât mirositoare datorită retenției alimentelor.

Molarul de minte

Asociația Dentară Americană recomandă extracția molarilor de minte dacă în zona apar anumite simptome sau manifestări, cum ar fi:

  • dureri gingivale;
  • sângerări ale gingiei;
  • înghesuirea celorlalți dinți
  • chisturi, umflături în zona molarului;
  • infecții repetate ale țesutului moale din spatele molarului de minte;
  • tumori;
  • deteriorarea dinților din vecinătate;
  • boli gingivale;
  • carii dentare extinse.

       Operația de extracție a unuia sau mai multor molari de minte este o procedură chirurgicală ce se realizează sub anestezie locală. Înainte de operație medicul va alege anestezicul în funcție de complexitatea extracției si starea generală de sănătate a pacientului. Totodată, dacă pacientului nu i-a mai fost administrat anestezicul respectiv, se va realiza un test pentru a determina dacă pacientul este sau nu alergic la substanța folosită. Pe parcursul intervenției pacientul nu va simți durere.

       În clinica noastră, pentru ca totul să fie cât mai atraumatic, utilizăm piezotomul. Piezochirurgia este o tehnică chirurgicală ce permite îndepărtarea unei porțiuni mici de os din jurul dintelui fără a leza țesuturile moi de vecinatate în situațiile în care osul blochează extracția dintelui.

       Dupa extracție, medicul va realiza sutura alveolei postextracționale pentru a favoriza o vindecarea cât mai ușoară a zonei respective. Pacientul va fi chemat în cabinet la 7-10 zile după extracție pentru indepartarea firelor de sutură.

Ulterior, pacientul va primi o serie de indicații ce trebuiesc respectate pentru a preveni apariția eventualelor complicații.

În unele cazuri, se poate administra antibiotic postextracțional pe o perioada de 5-7 zile. De cele mai multe ori însă, un tratament antiinflamator corect condus de medic și respectarea indicațiilor postextracționale sunt suficiente pentru o vindecare usoara.