Ce este sigilarea dentara si de ce este recomandata?

Sigilarea dentara este principala masura de prevenire a aparitiei cariei dentare ,printr-o procedura simpla si nedureroasa si se realizeaza atat la dintii temporari cat si la dintii definitivi,in perioada de imaturitate a acestora.

Relieful dintilor posteriori (molari si premolari) prezinta o morfologie complexa, cu santuri si fosete retentive pentru alimentele lipicioase, cariogene, care sunt mai greu de indepartat si favorizeaza aparitia cariilor dentare. Astfel, prin simpla clatire cu apa sau in urma unui periaj  superficial realizat ,aceste resturi alimentare nu sunt indepartate; ele stagneaza in santurile si fosetele dentare, conducand la demineralizarea acida , etapa premergatoare a aparitiei cariei dentare.

Cand se recomanda sigilarea dentara?

Recomandam aceasta metoda neinvaziva, de prevenire a cariei dentare  la varsta de 6-7 ani, odata cu aparitia primilor molari permanenti , urmand ca in jurul varstei de 12 ani sa fie sigilati premolarii si molarii care apar la aceasta varsta.

De asemenea, recomandam si sigilarea dintilor de lapte , in jurul varstei de 3-4 ani, cand eruptia acestora este incheiata si copilul este cooperant.

Cum si cu ce material se realizeaza sigilarea dentara?

Sigilarea santurilor si a fosetelor dentare se realizeaza cu rasini compozite, cimenturi cu ionomeri de sticla (glassionomeri) sau cu compomeri. Aceste materiale protejeaza tesutul dentar prin eliberarea de fluor si sunt usor de aplicat.

Procedura cuprinde urmatoarele etape :

-periajul dentar al dintilor ce urmeaza a fi sigilati;

-izolarea dintelui cu aspirator si rulouri de vata sau cu diga;

-gravajul acid cu acid fosforic 38% timp de 15 secunde;

-spalarea acidului cu un jet de apa, uscarea cu jet de aer  si izolarea lui;

-aplicarea unui material compozit fluid, in strat subtire la nivelul santurilor si fosetelor, zone retentive, susceptibile la aparitia cariilor dentare;

-fotopolimerizarea materialului aplicat cu o lampa UV timp de 10-20 secunde;

-la final se verifică înălțimea sigilării cu ajutorul hârtiei de articulație;

-copilul este liber să consume alimente și lichide imediat ce procedura s-a finalizat.

 

Cat timp este eficienta aceasta metoda de preventie? Trebuie ea repetata la un anumit interval de timp?

In ceea ce privește rezistența materialelor de sigilare, studiile realizate au confirmat o menţinere a materialelor de sigilare de 57% după 10 ani sau de 95% după 2 ani de la sigilare.

   Cu timpul ,materialul de sigilare se poate uza dar se poate completa pierderea lui prin aplicarea unui nou strat fin de material atunci cand este nevoie. In clinica noastra aceasta procedura se efectueaza gratuit in conditiile verificarii periodice la 3 luni.

Uzura materialului de sigilare depinde de tipul masticator al pacientului, de tipul alimentatiei (alimente tari/dure, frecventa consumului de bauturi dulci si acidulate).

Noi recomandam controalele periodice la 3 luni in cazul copiilor si la 6 luni pentru adulti, in scopul verificarii integritatii materialului aplicat  cat si pentru a preintampina aparitia altor procese patologice la nivelul cavitatii bucale.

Sigilarea dentara poate inlocui utilizarea mijloacelor auxiliare de preventie a cariei dentare?

          Sigilarea este doar o metoda de prevenire a cariei dentare ce completeaza dar nu inlocuieste periajul dentar, ata dentara, apa de gura, fluorizarile si controalele periodice la cabinetul stomatologic.

Sigilarea largita – Ce este ea si cand se recomanda?

Cand smaltul de la nivelul santurilor si fosetelor este lezat, cariat, se recomanda sigilarea largita, adica intai se indeparteaza smaltul afectat cu o freza sferica mica , apoi se continua cu procedura normala de sigilare.