Sănătatea dentară
Organismul uman funcționează ca un tot unitar. Sănătatea dentară se află în strânsă legătură cu sănătatea generală. Problemele dentare pot duce la dificultăți în vorbire, pot afecta alimentația și încrederea de sine.
Metodele de prevenție dentară ne ajută să ne păstram dantura sănătoasă. Dacă nu realizam o buna igiena orală, în timp o să își facă apariția problemele dentare. Cele mai importante metode de prevenție dentară sunt periajul, folosirea atei dentare și a apei de gură.
Periajul dentar:
Chiar daca pare o activitate simpla, foarte multa lume o neglijează. Periajul trebuie să tina cont de mai multe elemente: periuță, pastă, modul în care este realizat și frecvența sa.
Periuţa: este bine să ne sfătuim cu medicul dentist înainte de a o achizitiona şi în funcţie de recomandările acestuia să o alegem. Periuţa acumulează microbi în timp şi se deteriorează, de unde rezultă că trebuie schimbată o data la 2-3 luni.
Pasta de dinţi: pentru o igienă orală optimă, potrivite sunt cele care conţin fluor şi care oferă protecţie împotriva sensibilităţîi dentare.
Tehnica: perierea începe obișnuit dintr-o zona posterioara a unei arcade dentare prin perierea fețelor vestibulare ale dinților, după care ne întoarcem de unde am plecat dar pe fețele orale ale dinților. La fel se procedează și în cazul arcadei antagoniste.
- Suprafață activa a periuței se plasează direct atât pe dinte cât și pe gingie într-un unghi de 45°
- Cu periuța se presează ușor gingia după care se efectuează rotirea periuței – mișcare de maturare a suprafețelor dentare
- Se repeta de 6 ori pe fiecare grup dentar (dinții pe care îi acoperă suprafață activă a periuței)
- Apoi se trece la următorul grup de dinți până în capătul celălalt al arcadei dentare
- După care periem folosind aceeași metodă fețele interioare ale dinților, dar pentru fețele interioare ale dintilori frontali maxilari și mandibulari periuță se tine în poziție verticala – se plasează suprafața activă pe dinte și gingie și realizam o mișcare de maturare de 6 ori pentru fiecare grup dentar
- Pentru curățarea fețelor oculzale se realizează mișcări înainte-înapoi
Frecvenţa: ideal este să efectuăm periajul de cel puţin 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara înainte de culcare. Se recomandă ca durata acestuia să fie de 3-5 minute
Ață dentara:
Folosirea aţei dentare este benefică, deoarece ea curăţă locul interdental în care periuţa nu a putut ajunge. Se introduce firul între dinţi, până la gingie, şi se folosesc mişcări sus-jos, înainte-înapoi, însă cu foarte mare atenţie, pentru a evita rănirea acesteia.
Apa de gură:
Se utilizează după curăţarea dinţilor prin periaj şi cu aţa dentară, pentru a îndepărta bacteriile rămase, dar şi pentru a asigura o respiraţie proaspătă.
Se recomandă folosirea zilnică, timp de 30 de secunde, fără a o înghiţi. Alegerea apei de gură se realizează în funcţie de nevoi, la sfatul medicului stomatolog.
Pentru paciențîi cu boala parodontală și cei care au aparat dentar se recomanda folosirea periuțelor interdentare. Acestea sunt de mai multe tipuri:
- Perii cu o singura tufa de filamente de plastic
- Perii de forma cilindrica sau conica
- Perii cu tija metalica
Acestea se introduc interdentar cu mișcări axiale dinspre vestibular spre oral. Sunt indicate în cazul suprafețelor dentare proximale, de formă concavă sau neregulată, libere de papila interdentară, unde ața dentară nu acționează eficient.
Deasemenea, în cazul acestor pacienți este indicată utilizarea dusului bucal. Acesta este un aparat care proiectează un jet pulsatil de apă asupra dinților și asupra gingiei. Jetul îndepărtează depozitele moi și chiar anumite porțiuni din placa bacteriana, dar nu în totalitate.
Vizita la medicul stomatolog:
Se recomandă vizita la medicul dentist la fiecare 6 luni pentru un control de rutină, astfel eventualele probleme pot fi depistate într-un stadiu incipiet și tratate mult mai ușor
De reținut: ața dentară, apa de gură, periuțele interdentare și dusul bucal sunt mijloace secundare de îndepărtare a plăcii bacteriene și nu vor înlocui periajul dentar.
0 Comments