Tratamenul endodontic este realizat atunci când pulpa dentară prezintă o inflamație din cauza unor traumatisme suferite de dinte, a unor fracturi sau fisuri în smalț, a unor obturații coronare întinse în suprafață (plombe) sau a unor carii profunde.
Inflamația pulpară netratată va duce la agravarea simptomelor inițiale (durere). În timp, dintele și țesuturile sale de susținere vor fi distruse iremediabil, ceea ce poate duce la pierderea acestuia. Pe lângă durere, există posibilitatea apariției unei infecții, mai întâi la nivelul osului maxilar și apoi la nivelul țesuturilor moi învecinate, aceasta putându-se extinde in țesuturilor oro-faciale (adesea însoțită de durere). Netrata la timp, această infecție poate pune în pericol viața pacientului.
Fiecare medic dentist poate realiza tratamente endodontice, însă, de multe ori, atunci când se constată apariția unor probleme în decursul tratamentului sau chiar înainte de începerea acestuia, pacienții sunt îndrumați către un medic cu practica limitată la endodonție, medic specialist.
Medicul dentist cu practica limitată la endodonție este un medic care efectuează doar tratamente endodontice la cel mai înalt nivel, el instruindu-se în mod permanent în această specialitate pentru a fi la curent cu cele mai avansate tehnici și materiale.
În mod normal, un tratament endodontic obișnuit constă într-o singură ședință de 1-2 ore, dar există și cazuri complexe unde vor fi necesare 2 sau chiar mai multe ședințe.
Pentru a putea realiza cele mai sigure si predictibile tratamente de canal este necesara izolarea dintelui cu diga, determinarea lungimii de lucru a canalului cu apex locatorul, instrumentarea canalelor cu ace rotative si realizarea unei obturatii de canal etanse, omogene si complete.
Diga (sau diga dentara) este o folie subtire si dreptunghiulara, confectionata de obicei din latex, folosita in stomatologie pentru a izola unul sau mai multi dinti de restul cavitatii bucale.
Diga are 2 functii principale:
1. Previne contaminarea campului operator (unul sau mai multi dinti) cu saliva. Acest aspect este important in timpul tratamentelor endodontice (cand microorganismele din saliva ar putea contamina canalele radiculare) sau in timpul aplicarii obturatiilor fotopolimerizabile cand este foarte important ca dintele sa fie perfect izolat.
2. Previne inghitirea instrumentelor, materialelor sau a altor substante rezultate in urma diverselor tratamente stomatologice.
Apex locatorul este un dispozitiv electronic utilizat in endodontie pentru a determina pozitia foramenului apical si, prin urmare, pentru stabilirea lungimii canalului radicular. In acest fel, confera medicului stomatolog siguranta unui tratament de canal corect, efectuat pe toata lungimea canalului.
Fata de acele clasice, manuale, din otel inoxidabil, endodontia rotativa utilizeaza instrumentar electronic pentru a realiza tratamentele de canal. Endomotorul foloseste ace rotative din nichel titan (NiTi), un material de cinci ori mai flexibil decat otelul inoxidabil, dar si mai rezistent. Datorita flexibilitatii si a miscarii unice de reciprocitate realizate de aceste ace, putem accesa si cele mai curbe canale, fara a realize perforatii sau praguri, ceea ce ar duce la esecul tratamentului. In acest fel, tratamentul de canal devine o procedura mult mai rapida si mai predictibila.
La final se recomanda realizarea unei a doua radiografii, de aceasta data de control asupra obturatiei de canal pentru a putea merge mai departe cu restaurarile coronare si protetice pe acesti dinti.
0 Comments